DietoRelacja – tydzień 3.

Witajcie! Niedługo minie trzeci tydzień mojej przygody z dietą warzywno-owocową/owocowo-warzywną, różnie bywa z akcentami :)

Jabłko pieczone – czego ono nie uwalnia? Zapach, smak, słodycz, soki… Ciekawie smakuje nadziewane bakaliami w miejsce wyciętego gniazda nasiennego – rozgrzewający deser gotowy w 15 min.

Dzisiaj – dzień 18. – przypadł mi w udziale, jak się wydaje, drugi z kryzysów ozdrowieńczych. Nie są to długie okresy i można je dosyć łatwo rozpoznać.

Zaznaczam, że nie zajmuję się doradztwem dietetycznym.

Moje poszukiwania coraz intensywniej krążą w rejonach terapii Maxa Gersona, lekarza urodzonego i początkowo praktykującego w Polsce. Certyfikowane miejsca ją prowadzące to Instytut Gersona w Meksyku i ośrodek na Węgrzech. Cóż, pobyt dwutygodniowy u naszych Bratanków kosztuje 5500 Euro plus 500 dla niezbędnej osoby towarzyszącej, co jest dla mnie pułapem nieosiągalnym obecnie, ale i odnoszę silne wrażenie – wygórowanym. Przyjrzałam się zdjęciom potraw na ich stronie internetowej – warzywa nie są ze złota, i nawet biorąc pod uwagę koszt ekologicznej uprawy, opłaty związane z użyciem metody, do której prawa są zastrzeżone, nie mogę się zgodzić na wydanie ponad 11400 zł za tydzień pobytu na kuracji żywieniowej.

Jakkolwiek, założenia terapii dr. Gersona są naprawdę ciekawe. Mówią o niedoborach i toksyczności, jako głównej przyczynie zapadania na nowotwory, choroby cywilizacyjne, schorzenia chroniczne.

Póki co, we własnym zakresie staram się dobierać żywność i nie jest to w większości żywność produkowana ekologicznie – nie mam na razie takich możliwości. Wybieram warzywa, owoce pochodzenia polskiego i zawsze mają u mnie przewagę nad odpowiednikami zagranicznymi. Nie stosuję także soków, które w terapii Gersona odpowiadają za uzupełnienie przewlekłych niedoborów w organizmie. Mimo tych wszystkich braków, odżywiając się z naciskiem na warzywa i owoce, także niektóre zboża, czuję się dobrze, lepiej i zamierzam kontynuować. Jednocześnie, mam nadzieję, że niedługo będę mogła używać wyciskarki.

Dieta uświadamia mi, jak bardzo odeszliśmy od zdrowego żywienia, jak ubogie i mało urozmaicone jest przeciętne odżywianie Polaka. Produkty spożywcze, przygotowywane z żywności produkowanej przy dużej chemizacji hodowli i rolnictwa, następnie preparowanej, konserwowanej, nie zaspokajają głodu. Jemy więc coraz więcej coraz mniej wartościowych rzeczy – narażeni na zanieczyszczenia i stres, chorujemy. Teraz, kiedy dużo więcej czasu przychodzi mi spędzać na myciu, obieraniu, szatkowaniu, krojeniu, przyprawianiu, gotowaniu, pieczeniu, przyrządzaniu, widzę, że w gruncie rzeczy jest to to od czego uciekamy, a co jest najnormalniejszym, zdrowym zachowaniem.

Najbardziej przydatne i niezbędne rzeczy są najprostsze. Schody, łóżko, łyżka, nóż, garnek, drzwi – od wieków niczym innym ich nie zastąpiono i mimo wszechobecnego postępu wciąż towarzyszą cywilizacji. Myślę, że i w kwestii żywienia tak być powinno – wymagania organizmu co do żywności są niezmienne, przewód pokarmowy człowieka – przystosowany do rozdrabniania i trawienia produktów roślinnych – i tylko nasze nastawienie, zachowania oraz tempo życia nie wytrzymują próby czasu.

Sałatka owocowa z granatem i imbirem (upgradowana;)

  • granat-owe ziarenka wyłuskać
  • banana, kiwi, gruszkę, rodzynki, orzechy laskowe, nerkowca, migdały – pokroić
  • odrobinę kłącza imbiru- drobniutko posiekać
  • dodać olej lniany
  • dodać wg uznania kapsułkę Capivit Hydrocontrol lub witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (wit. A, D, E, K)
  • odstawić, by składniki się „przegryzły”.

Smacznego!

Pozdrawiam :)

Advertisements

Zapraszam do wyrażenia swojej opinii. Podpis jest dowolny. E-mail, Signature, Website are optional. Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga. Thank you for visiting my blog.

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s